• screen 3

   

   

 • screen 2


   

 • screen 2


   

 • screen 3

   

   

 • screen 3

   

   

 • screen 3

   

   

 • screen 3

   

   

O nama

Datum poslednjeg ažuriranja: 15.02.2013

srbSrpski- usEngleski

 

Logotip"Junkovčanka" je registrovani proizvodjač kvalitetnih prirodnih rakija od voća i groždja. Ime duguje selu Junkovac u kome se nalazi proizvodnja i koje je u neposrednoj blizini gradića Topole. Topola se nalazi oko 80 kilometara južno od Beograda i šire je poznata po brdu Oplenac koje dominira varošicom. Na Oplencu se nalazi crkva Svetog Djordja, porodična spomen crkva dinastije Kardjordjević.

Taj deo Srbije tradicionalno se smatra centralnim i zove se Šumadija.
Šumadija je pre svega poznata kao izuzetno bogat voćarski region, a Topola i okolina su, pored toga, poznati i kao bogata vinogradska regija.
Svake godine prve nedelje u oktobru u Topoli se održava tradicionalna manifestacija “Oplenačka berba“ koja okuplja mnoge lokalne, kao i proizvodjače vina i rakije iz cele Srbije.

"Junkovčanka" proizvodi i istoimene rakije, s time što su posebno označene kao " šljivovica'', "lozovača", "kajsijevača", "viljamovka", "medovčanka" i "mastikos", a sve u zavisnosti od kog voća su izradjene. Rakije koje mi proizvodimo su vrhunskog kvaliteta i proizvode se pod strogim nadzorom tehnologa. Pored toga pre stavljanja u promet sva rakija se uzorkuje kod ovlašćene laboratorije za ispitivanje kvaliteta o čemu posedujemo sertifikate.

O kvalitetu se vodi računa već kod izbora sirovine. Tako za šljivovicu koristimo isključivo šljivu " Čačanska rodna" koja po svojim aromatskim i drugim svojstvima daje najbolje rezulatate, za lozovaču koristimo samo groždje sorte "Hamburg" zbog izuzetne, prepoznatljive arome. Želimo da naglasimo da od groždja ne pravimo i vino, već samo lozovaču iz celokupne sirovine. Pored toga koriste se samo sveže ubrani, zreli i zdravi plodovi koji odmah idu u pripremu za vrenje. Iz šljiva i kajsija mašinski se odstranjuju koštice, a iz groždja peteljka, što u velikoj meri eliminiše mnoge nepoželjne sastojke.

Ovakav pristup daje izuzetne rezultate u kasnijim fazama prerade. Vrenje se obavlja u zatvorenim kacama i uz pomoć selektovanih sojeva kvaščevih gljivica što utiče na očuvanje arome tokom fermentacije. Po završenom vrenju radimo destilaciju i redestilaciju koju obavljamo na tradicionalan način u bakarnim kazanima. Odležavanje i starenje šljivovice radi se u hrastovini koja daje specifičan miris i ukus tako odležanoj rakiji, dok se ostale rakije čuvaju u specijalnim inox-čeličnim posudama-buradima.

Rakije se prodaju u staklenim bocama od 0,7 lit, a jačina im je od 40% do 45%.

Na lokaciji u selu Junkovac posedujemo i sopstveni voćnjak sa nekoliko hiljada stabala šljive, kajsije i kruške "viljamovke". Sa obzirom da koristimo sopstvenu sirovinu  godišnje proizvedene količine rakije su nam  ograničene i plasiramo ih samo u odabranim prodavnicama i restoranima ili direktnom prodajom zainteresovanim kupcima.